De Boten van James Bond

De nieuwe James Bond-film Spectre zit er aan te komen. Voor ons een goed moment om eens te kijken naar de boten van Bond door de jaren heen. We kennen allemaal de auto’s van Bond, maar wat vaart hij eigenlijk?

 

Moonraker – Glastron CV23HT

Moonraker is de enige film waarin Bond geen supercar rijdt. James is in deze film voornamelijk gebaat bij wat snelheid in de ruimte én op het water om Jaws en zijn hulpjes af te schudden. De Glastron CV23HT (‘HT’ in de naam staat voor ‘Hard Top’) speedboot biedt uitkomst. Als extra’s zijn door Q ingebouwd een raketsysteem, mijnen en een hangglider waarmee Bond nog net op tijd de boot kan verlaten.

Voorafgaand aan de vrij bizarre ontknoping van de film in de ruimte, is dit een van de betere scenes. De bad guys van Drax Industries varen overigens ook in Glastrons, en wel de Glastron SSV-189.

 

From Russia with Love – Fairy Huntress Powerboat

Veel Britser dan deze Fairy wordt het niet. Het merk bestaat helaas niet meer. Sean Connery is en blijft de enige echte Bond en de Fairy past hem goed.

 

Live and Let Die – Glastron GT 150

Roger Moore stuurt zijn boot, een Glastron GT 150 richting de kade in een van de beroemdere ‘boat jumps’ aller tijden. De boot komt uit 1972 en heeft een Evinrude 135pk buitenboord. Om de boot in balans te houden tijdens de sprong werd het stuur naar het midden verplaatst. De sprong moest alsnog meer dan 100 keer worden gedaan voordat de perfect take er lag. Glastron leverde 26 speedboten van dit type af voor deze film..

 

Casino Royale – Spirit 54

Misschien wel de mooiste van allemaal. Het Spirit 54 zeiljacht van Spirit Yachts waarmee Bond en Vesper in een van de nieuwere bondfilms van Montenegro naar Venetië varen. Daniel Craig stuurt het schip soepel door Venetië terwijl Vesper op de kade de Bond villain spot. Een moderne klassieker. En met een recht heeft dit schip een plekje gekregen in één van de betere James Bond films van de afgelopen jaren.

 

The Spy who Loved me – Lotus Esprit Turbo Submarine (“Wet Nellie”)

Deze auto die als onderzeeër gebruikt kan worden is gebaseerd op de Lotus Esprit. Helaas was het een film en werkt de auto in werkelijkheid alleen als auto. Wie anders dan Tesla-oprichter Elon Musk kocht de auto/sub enige tijd geleden om er een daadwerkelijk functionerende auto-onderzeeër van te maken.

 

Bootachtervolging in de nieuwe Spectre?

De eerste beelden van een Daniel Craig in een bootachtervolging op de Theems doken enige tijd geleden al op. Dat belooft wat!daniel craig spectre speed boat

 

En hier nog een video van deze speedboot op de Theems. Overigens zien we hier een stuntman- en vrouw, de echte Bond en Bondgirl staan aan wal..

Ontvang het Beste Watersportnieuws
Wij sturen u af en toe relevant nieuws uit de nautische wereld