Ten eerste dient het altijd voorkomen te worden dat de bilge vies wordt. Een opvangbak onder de motor doet vaak al wonderen. Als de bilge dan toch vies is geworden hebben wij enkele tips.

Vraag meerdere offertes aan bij yacht cleaners

Bilge schoonmaken

 1. Gebruik allereerst een vocht absorberende doek om al het vocht uit de bilge te halen.
 2. Schrob de bilge uit met water en bilgecleaner
 3. Maak de bilge met enkele doeken droog
 4. Herhaal dit totdat er geen olie in de bilge meer aanwezig is

 

Dek schoonmaken

Enkele praktische tips om het dek schoon te maken:

 1. Begin bovenaan en werk naar beneden. Zodoende stroomt er geen vuil water over reeds schoongemaakte delen en voorkomt u dubbel werk.
 2. Ieder dek moet op zijn eigen manier worden schoongemaakt. Bij een polyester dek kan makkelijk worden schoongemaakt met een harde borstel of schoongespoten worden met een harde drukspuit. Voor een teakdek zijn deze methodes veel te ruw en moet er gebruik worden gemaakt van een zachte borstel of een spons. Bij het schrobben van een teakdek is het aan te raden om teakcleaner te gebruiken. Dit kleurt het dek mooi. Gebruik dit echter niet te vaak omdat hierdoor het dek snel afslijt en daardoor de levensduur verkort!
 3. Na het schrobben afnemen met een doek. Dit zorgt voor een veel fraaier resultaat.

 

Interieur boot schoonmaken

Belangrijke aandachtspunten met betrekking tot het schoonmaken van het interieur van een boot

Vochtbestrijding

Dit is uiterst belangrijk om schimmel tegen te gaan. Vooral voor boten die op zout water varen is dit een extra aandachtspunt omdat zoutkristallen vocht aantrekken. Als er dus zeewater de boot in is gekomen dient dit te worden afgenomen met zoet water.

Zorg altijd dat het in de kajuit droog blijft. Manieren om hiervoor te zorgen is een met zogenaamde luchtontvochtiger (pas op met houten boten! Het hout kan uitdrogen) of met vochtvreter. Ook is het raadzaam om te zorgen voor een goede ventilatie aan boord.

Schimmelbestrijding

Met waterstofperoxide kunnen gemakkelijk schimmelplekken verwijderd worden. Verwijder hiermee (in verdunde vorm) de schimmelplek en maak hierna de plek waar de schimmel zat met een doekje en wat sop nog een keer schoon.

Toilet aan boord schoonmaken

Kalkafzetting is vaak een probleem aan boord. Spoel daarom alle slangen en buizen regelmatig door met azijn of een ander ontkalkingsmiddel. Chloorhoudende middelen zijn vaak slecht voor de rubberen delen van de riolering.


Romp schoonmaken

Het schoonmaken van de romp is een goede methode om aangroei te voorkomen.

 1. Maak vooral vaak schoon rond de waterlijn. Hiervoor hoeft de boot niet uit het water en het is de plek met vaak de meeste aangroei.
 2. Voorkom schuurmiddel: deze maken het oppervlak ruw en zodoende zal er in het vervolg alleen nog maar meer vuil zich op die plekken verzamelen.
 3. Breng glansmiddel of was aan na het schoonmaken van de boot. Dit stoot het vuil in het vervolg af.

Vlekken verwijderen op een polyester romp

 1. Als je een vlek ziet maak deze dan direct schoon met normaal schoonmaakmiddel. Gebruik geen bleekmiddel.
 2. Maak de gelcoat (de dunne gladde laag op het polyester) altijd voorzichtig schoon met silicone vrije was (dit stoot vuil in het vervolg weer af). Doe dit regelmatig omdat anders de gelcoat verkleurt.
 3. Voor hardnekkige vlekken kan een vlekkenverwijderende gel worden gebruikt. Lees hiervoor altijd goed de gebruiksaanwijzing.

 

Bereik met één aanvraag meerdere jachtreinigers