Osmose houdt in dat er vocht is gekomen tussen de gelcoat en de boot. Op de romp van de boot zijn dal bulten aan de oppervlakte. Verwar dit niet met blazen in de verf! Soms kunnen beide problemen erg op elkaar lijken.

Plaats vrijblijvend een offerte-aanvraag voor een osmose behandeling


Wanneer ontstaat osmose?

Gelcoat is niet volledig waterdicht, dus watermoleculen kunnen door de gelcoat heen in het laminaat doordringen. Osmose ontstaat wanneer de hars niet goed uitgehard is. Watermoleculen dringen door de gelcoat heen tot het laminaat en gaat in de holtes zitten van het niet goed uitgeharde hars. De manier om osmose te voorkomen is een goede gelcoat gebruiken of de romp behandelen met een waterafstotende was.

De holtes worden aan het oppervlak zichtbaar in de vorm van blazen. In extreme gevallen waar sprake is van veel holtes kunnen grote delen van de romp ernstig verzwakt raken en kan er structurele schade ontstaan. Probeer osmose altijd te voorkomen en tijdig aan te pakken om erger te voorkomen.


Klanten plaatsten eerder deze osmose-gevallen:


Osmose behandeling: Kleine stukken

Slijp de kleine blazen uit en was het geheel goed uit met zoet water. Zorg dat al het aangetaste materiaal volledig wordt weggeslepen en maak het goed schoon (het liefst met aceton). Laat het goed uitdrogen. Vervolgens kan het met plamuur behandeld worden.

Zorg dat het aan de zijkanten schuin afloopt zodat daarop het plamuur zich kan hechten. Wellicht is het te groot dat er ook enkele polyester glasvezelmatten op moeten worden aangelegd.

Als dit net nodig is, of als dit gedaan is dan kan de plek gevuld worden met plamuur. Breng de gelcoatplamuur voorzichtig aan. Zorg dat de plamuur iets hoger (niet veel!) boven de rest van het oppervlak uitsteekt. Als de plamuur hard geworden is schuur je deze en breng je daaroverheen een gelcoat aan.

osmose boot

Vroeg optredende osmose duidt op een slechte bouw of gebruik van inferieure materialen. Het is dus niet verwonderlijk dat dit in het algemeen als een ernstig feit wordt gezien. De behandeling is ook niet goedkoop, maar mits goed uitgevoerd gaat de boot er alleen maar op vooruit

Het vaststellen van osmose

Een hoog gemeten vochtgehalte alleen wijst nog niet op osmose. Een polyester romp neemt altijd vocht op, maar osmose ontstaat alleen als de hars niet goed is uitgehard. Als bij het doorprikken van een blaas het uitkomende vocht zurig ruikt is dat een sterke aanwijzing voor osmose. Het beste kan een ervaren jachtexpert worden ingehuurd om de diagnose te stellen en een geschikt behandeling voor te schrijven. Klik hier om direct osmose experts te benaderen en offertes aan te vragen.

Enkele lokale blazen

Kleine blazen kunnen worden uitgeslepen en met schoon zoet water worden uitgewassen om alle restanten van oplosmiddelen te verwijderen. Zorg dat alle aangetaste materiaal volledig wordt weggeslepen tot op het gezonde laminaat. Na volledige droging kan de holte worden geplamuurd met epoxyplamuur en de plek worden afgewerkt.


De osmose behandeling van grotere gebieden

Eerst moet de gelcoat worden verwijderd. Dit gaat het gemakkelijkst met een elektrische gelcoatschiller Daarbij is de nodige ervaring vereist om er zeker van te zijn dat alleen de gelcoat wordt verwijderd en er geen diepe krassen worden gemaakt. Hierdoor worden de blazen en de plekken waar delaminatie is opgetreden goed zichtbaar. Deze moeten tot op het gezonde laminaat worden uitgeslepen. Als er daarvoor te veel materiaal moet worden weggehaald moet er nieuw laminaat worden opgebouwd en hiervoor moet professioneel advies worden ingewonnen. Neem geen risico en klik hier om direct osmose experts te benaderen en offertes aan te vragen.

boot osmosis

Als op alle verdachte plekken genoeg laminaat is weggehaald gaat men als volgt te werk:

  • Was alle uitgeslepen plekken grondig uit met zoet water. Behandeling met stoom is nog beter, aangezien dit alle restanten van oplosmiddelen en de bijproducten daarvan oplost en verwijdert. Dit moet zo snel mogelijk na het uitslijpen worden gedaan.
  • Laat het oude laminaat goed opdrogen. Dit proces kan worden versneld door infrarode verwarming te gebruiken. Het doel is om een vochtgehalte te bereiken gelijk aan de delen van de romp die niet zijn aangetast. Het is dus nodig om regelmatig een vochtmeting op de romp te doen met een vochtmeter.
  • Breng twee lagen epoxyprimer aan.
  • Plamuur de romp strak met epoxyplamuur. Diepe plekken moeten herhaaldelijk worden geplamuurd. Ga daarmee door totdat het oppervlak mooi strak is. Dit kan worden nagegaan met een lange recht lat of rei.
  • Zet het hele behandelde oppervlak in een aangroeiwerende grondverf en daarna in de antifouling.

Plaats gratis uw osmose klus en ontvang meerdere reacties van bootspecialisten