Heb ik een vaarbewijs nodig?

Het is als eerste van belang vast te stellen of u wel een vaarbewijs nodig heeft. Als u nog geen vaarbewijs heeft, hoeft u deze ook niet te gaan halen. De volgende criteria spelen een rol: de snelheid en de lengte van uw boot. Bij de snelheid gaat het om de capaciteit, dus niet om de snelheid die u vaart! Kan uw boot met motor niet harder dan 20 kilometer per uur én is de boot niet langer dan 15 meter, dan hebt u géén vaarbewijs nodig. Bij de aanschaf van een nieuwe boot kan het dan ook een voordeel zijn om binnen deze marges te blijven, mits u geen vaarbewijs heeft.

Klein vaarbewijs

De standaard is het klein vaarbewijs, deze komt het meest voor. Deze is geschikt voor varen op kanalen, rivieren, meren en binnenwateren. Het klein vaarbewijs is onderverdeeld in type I en type II. Met klein I mag u op elk kanaal, rivier, meer, uitgezonderd enkele binnenwateren. Met klein II mag u ook op alle binnenwateren.

Wanneer klein vaarbewijs vereist?

  • Boten tussen de 15 en 20 meter lang, niet bedrijfsmatig gebruikt.
  • Boten tussen de 15 en 20 meter lang, bedrijfsmatig gebruikt of daarvoor bestemd.
  • Sleep/duwboten die alleen voor de pleziervaart worden gebruikt.
  • Motorboten kleiner dan 15 meter, die en snelheid kunnen behalen van meer dan 20 km per uur.

Internationaal vaarbewijs

Het kan een groot voordeel zijn om met uw zeilboot of motorboot naar het buitenland te gaan. Let dan wel op dat u dient te beschikken over een ICC, een zogenaamd Internationaal Certificaat van Competentie. U dient hier vaak zelfs over te beschikken als u in Nederland niet verplicht bent om een vaarbewijs te hebben. Alle vaarbewijzen die vanaf 2010 zijn verstrekt, voldoen aan de ICC norm en zijn daarom direct als certificaat in het buitenland te gebruiken. Bij verlenging beschikt u ook automatisch over het ICC. Wanneer uw vaarbewijs voor 1 januari 2010 aan u is verstrekt, kunt u uw oude vaarbewijs online omzetten in een nieuwe versie met ICC. Klik hier om naar het formulier te gaan.

De combinatie van het klein vaarbewijs en ICC komt op de volgende twee documenten neer:

  1. Vaarbewijs I (zoals hierboven beschreven) met ICC Inland Waters (binnenwateren in het buitenland dus).
  2. Vaarbewijs II (zoals hierboven beschreven) met ICC Inland & Coastal Waters (binnen- en kustwateren).

Verdere voorwaarden klein vaarbewijs

  • U bent ten minste 18 jaar oud;
  • Lichamelijk en geestelijk aantoonbaar dat u in staat bent een schip te besturen;
  • U beschikt over de verdere kennis en vereisten om met een dergelijk schip te varen.

Voor het klein vaarbewijs dient u een examen af te leggen. Uitgebreide informatie over dit examen vindt u op de website van Vamex.