Transportscanner verbindt vervoerders en verladers

Amsterdam – Afgelopen week is de nieuwe website Transportscanner.nl officieel gelanceerd. Dit platform verbindt particulieren en bedrijven die een niet-alledaagse zending willen vervoeren met transportbedrijven die juist op zoek zijn naar een extra opdracht of lading. Oprichters Daan Kik en Thomas Jaques, die met OfferteHaven.nl eerder al een succesvol online platform hebben opgericht voor de watersportmarkt, richten hun pijlen nu op de transportsector. Kik: “Het concept is eigenlijk heel simpel: de klant heeft een transportvraagstuk, geeft deze via een uitgebreid formulier aan ons door en door de juiste filtering en een omvangrijk netwerk van transportbedrijven reageren de juiste bedrijven op de aanvraag.”

Niet-alledaags

Transportscanner is zeker niet het eerste online platform gericht op vraag en aanbod in de transportsector. “Voor pakketdiensten zijn er al tal van goedwerkende platforms, het is juist bij het vinden van een bedrijf dat iets groots, complex of gevaarlijks kan vervoeren, waar echt ruimte is voor meer innovatie”, aldus Jaques. Hij doelt hiermee op websites zoals CheapCargo, die zich richten op zendingen met standaardafmetingen en in een pakket of op een pallet kunnen.

“Ieder bedrijf wordt grondig gecheckt of het daadwerkelijk mag transporteren wat het zegt te mogen en dit geven we netjes aan bij ieder bedrijf in de bedrijvengids”, vult mede-oprichter Kik aan. “We zetten sterk in op serieuze bedrijven en daarvoor moet het platform echt ‘schoon’ blijven.”

Dit doet Transportscanner onder andere door in de bedrijvengids weer te geven welke vergunningen heeft. Zo staat bijvoorbeeld bij een typische autotransporteur een zogenaamde ‘Eurovergunning’ vermeld, wat betekent dat dit bedrijf daadwerkelijk zulke zware objecten mag vervoeren.

keuring bedrijven transportscanner

Transportscanner verifieert de vergunningen van aangesloten transportbedrijven.

Deze check beperkt zich niet tot een KvK-registratie of een simpele Eurovergunning. Doordat het platform vooral inzet op transporten die de meeste mensen niet iedere dag uitvoeren, wordt er ook gecheckt op de vergunningen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, vriestransport en zelfs levende dieren. Kik: “De markt voor paardentransport is bijvoorbeeld heel groot in Nederland en omringende landen. Het is ook typisch een transportcategorie waarbij het vertrouwen van de klant enorm belangrijk is, belangrijker dan wat het kost. Een paard is geen commodity.”

Accu’s en boten

Jaques en Kik richtten in 2018 de webwinkel Boot4.nl op. Deze webwinkel groeide in korte tijd uit tot de grootste speciaalzaak in elektrisch varen van de Benelux. Inmiddels hebben ze de winkel en webwinkel verkocht om zich vol op de online activiteiten te richten. “Daar ontstond het idee eigenlijk. Probeer maar eens een bedrijf te vinden om een boot of een grote lading accu’s naar de andere kant van het land te krijgen. Je bent echt even bezig met zoeken en erachter komen of zo’n bedrijf zijn vergunningen eigenlijk wel heeft is voor een leek bijna onbegonnen werk”, zegt Kik. Jaques: “Terwijl er zeker bedrijven zijn die om dit soort opdrachten zitten te springen, maar ze zijn nu nog te vaak onvindbaar.”

Transportscanner is online te vinden via Transportscanner.nl.