De boottrailer wordt vaak vergeten bij het onderhoud. Veel boottrailers hebben gevaarlijke gebreken. Niet zelden worden ze door de politie van de weg geplukt, of gebeuren er zelfs ernstige ongelukken.

Dit alles is te voorkomen met goed onderhoud en de nodige reparaties aan uw trailer. Lees hier alles over het onderhoud van de boottrailer. Hoewel de boottrailer in het algemeen zelden wordt gebruikt, moet men bedacht zijn op kosten voor onderhoud en reparatie.

Via OfferteHaven vindt u de beste specialisten voor al het onderhoud en reparatie aan uw boottrailer. Wilt u gratis en vrijblijvende offertes ontvangen voor uw klus(sen)? Plaats dan gratis een aanvraag.

 

boottrailer onderhoud

Zeker voor een wat verouderde tandemasser is boottrailer onderhoud een vereiste


Lagers en remmen

Veel trailer die regelmatig het water in gereden worden hebben problemen met de wiellager. Een combinatie van een kantelbare trailer met boottrolley waarmee de boot te water kan worden gelaten zonder dat de trailer in het water hoeft te worden gereden is een investering die de moeite waard is.

Gebruikt u uw boottrailer slechts sporadisch, dan zal deze investering waarschijnlijk niet nodig zijn. Geef uw boottrailer of aanhanger wel altijd de nodige nazorg.


Wiellager trailer een beurt geven

Ondersteun de as van de trailer goed met een krik en haal het wiel eraf. Verwijder het bolle kapje van de naaf, haal de splitspen uit de kroonmoer en draai hem los en schuif het buitenste en binnenste lager van de as. Leg de onderdelen in petroleum of kerosine om ze schoon en vetvrij te maken. Vul daarna de lagers en de naaf met watervast lagervet. Draai tijdens het monteren de as rond terwijl je de kroonmoer aandraait. Als je tijdens het draaien weerstand voelt, draai dan de moer een achtste slag terug en steek dan de splitspen er weer in. Het wiel van de boottrailer moet gemakkelijk en geluidloos draaien. Anders is de kroonmoer te strak aangedraaid of hebben de lagers te weinig vet.

 

Bekijk de beurt aan de wiellager hier in een video:

Van grotere trailers moeten elk jaar de remmen nagekeken worden op roest. Na elke keer dat de trailer in het water is geweest moet er met een vetspuit vet in de smeernippels worden gespoten. Alle trailers moeten twee keer per jaar op roest worden gecontroleerd. Roestplekken moeten met schuurpapier of een slijper worden ontroest en een paar lagen verf krijgen.

Veiligheidskabels

Een kleine, ongeremde trailer moet een veiligheidskoppeling van staaldraad hebben, waarmee de trailer aan de auto blijft vastzitten in het geval de koppeling met de kogel los mocht raken. Grotere geremde trailers hebben een veiligheidskabel die, als de trailer ontkoppeld raakt, een rem activeert . De kabels moeten worden vervangen als ze roestig zijn of als er gebroken tieren in de staaldraad zitten.

Klein onderhoud aan de boot trailer (eventueel zelf te doen):

  • Wielbouten en -moeren regelmatig controleren (aanhaalmoment 80/100 nm) –
  • Regelmatig alle draaipunten van koppeling, handrem en bewegende delen voorzien van vet of olie. –
  • Boottrailer blijft in de beste conditie door hem in droge lucht te stallen. –
  • Laat beschadigingen zo snel mogelijk verhelpen.
  • Hulp nodig? Plaats een vrijblijvende offerte-aanvraag.

 

De BOVAG adviseert het volgende omtrent boottrailer onderhoud:

Servicebeurten:

1. Na 1.000 km of 6 maanden

  • Boutverbindingen natrekken
  • Speling wiellagers en remsysteem controleren
  • Wielbouten/moeren natrekken (80/100 nm)

2. Vervolgens elke 3.000 km algehele boottrailer controle

3. Elke 10.000 km of jaarlijks een grote onderhoudsbeurt.

Over bandenspanning: Bandenmaat Druk 400-8-4ply 3.5 bar 500-10-4ply 2.4 bar 145-10-4ply 2.4 bar 155-13-4ply 2.2 bar 175-13-4ply 2.2 bar 185-70-13-4ply 2.2 bar 185-14-8ply 4.0 bar 195-50-13-8ply 4.0 bar 205 14-8ply 4.0 b a r

Aansluitschema verlichting volgens A.N.W.B.: Nr. Kleur Functie 31 wit massa 54 rood remmen 58L zwart verlichting links 58R bruin verlichting rechts L geel knipperlicht links R groen knipperlicht rechts 5 4 G b la u w m i s t la m p

Vakman nodig voor uw boottrailer onderhoud? Plaats uw opdracht: