Regelmatig nakijken van de stiksels, het doek en het beslag brengt eventuele problemen zo tijdig aan het licht dat ze nog met een kleine zeilreparatie te verhelpen zijn. Onderstaande tips helpen u grote zeilreparatie te voorkomen.

Vergelijk zeilmakers voor uw klus, klik hier


De krachtenverdeling

Voordat je gaat proberen om een zeil te repareren is het belangrijk om een idee te hebben van het krachtenpatroon op het doek. Op de plaatsen waar niet veel kracht op komt kan een zeilreparatie met reparatietape of zelfklevend doek het onbeperkt uithouden, mits het doet eerst met zoet water is afgespoeld, daarna gedroogd en ontvet met aceton. Ronde hoeken trekken minder, waardoor ze langer blijven zitten. Sommige laminaten kunnen beter niet worden gestikt, dus daarvoor is reparatie met zelfklevende stukken van hetzelfde doek de enige mogelijkheid.

Schade op plaatsen van een Dacron zeil die zwaarden worden belast moeten waarschijnlijk worden gestikt, hoewel zelfklevend doek van dezelfde zwaarte als het zeil ook bruikbaar kan zijn. Met de hand stikken is heel goed mogelijk maar met een machine gaat het sneller en gemakkelijker. Veel huishoudnaaimachines kunnen met een zware denimnaald door twee of drie lagen Dacron doek heen naaien, maar misschien is het nodig om op plaatsen waar meer lagen zijn gebruikt wat afwerking met de hand te doen.

Tip!zeilreparatie

Zorg dat je naalden van de juiste grootte gebruikt. In de meeste sets zeilnaalden zitten grote naalden voor het aannaaien van lijkentouw en takelingen. Gebruik voor reparatiewerk die kleinste naalden, tenzij je zeilen van heel zwaar doek zijn. 

Onmisbaar gereedschap en materiaal

  • Dubbelzijdig tape
  • Zelfklevend reparatietape en reparatiedoek
  • Zeilnaalden
  • Een zeilmakerspalm
  • Een zware scherpe schaar
  • Sterk polyestergaren

Een naald met de hand stikken

Beschadigde stiksels kunnen gemakkelijk met de hand worden gerepareerd door de bestaande gaatjes te gebruiken. Gebruik dubbelzijdig tape om de beide banen goed bij elkaar te houden zodat de naad mooi vlak ligt zonder plooien. Lijkentouw kan met de hand weer aan het lijkt worden genaaid, waarbij de steken door het touw gaan. Als het lijkentouw over een grote lengte van het zeil is losgetrokken betekent dat waarschijnlijk dat op die plaats het doek is verzwakt. De beste oplossing is dan om het aan beide zijden te dubbelen met een stuk doek dat je om het zeil heen vouwt. Als een oog uit het doek wordt losgetrokken moet het worden verwijderd. Het zeil wordt op die plek gerepareerd met een inzet, waar vervolgens het nieuwe oog in wordt geperst. Een tijdelijke reparatie kan worden uitgevoerd door het oog om te stikken, waarbij elke steek door het oog en een gezond stuk omliggend doek gaat. Maar grote ogen waar grote krachten op komen moeten met een hydraulische pers van een zeilmaker worden aangebracht.

Spinnakers en gennakers

Kleine scheurtjes en haaltjes in nylon spinnakerdoek kunnen succesvol worden gerepareerd met zelfklevende spinnakertape. Grotere scheuren moeten met een machine en nieuw doek worden gerepareerd.


 

Bereik met één offerte-aanvraag meerdere zeilmakerijen