De wettelijke eisen die aan navigatieverlichting worden gesteld hangen af van de grootte en de snelheid van de boot en of er op zee dan dan wel op binnenwater wordt gevaren. In verschillende situaties moeten er verschillende lichten worden gevoerd. Als booteigenaar dien je dus de regels te kennen.

Onderhoud, reparatie of nieuwe elektra? Vraag offertes aan bij meerdere scheepselectriciens


Soorten lampjes en zichtbaarheid

Voor de juiste kleur en de juiste zichtbaarheid, zowel in hoeken als afstand is het van groot belang dat het juiste lamoje in het armatuur wordt gebruikt en dat er voldoende spanning is. Het armatuur is zodanig ontworpen dat de verschillende kleuren licht over de juiste hoeken zichtbaar zijn. Als je het verkeerde soort lampje gebruik, kan het zijn dat de gloeidraad deze hoeken verkeerd beinvloedt. Als het lampje te zwak is heeft dat gevolgen voor de afstand waarop je zichtbaar bent.

Spanningsverlies

Navigatielichten zitten vaak ver van de accu verwijderd, dus er kan sprake zijn van veel spanningsverlies als gevolg van de weerstand van de lange draad. Als die te dun is of er zijn gecorrodeerde contacten zal er sprake zijn van veel spanningsverlies en zal het lampje aanzienlijk minder licht geven. Om er zeker van te zijn dat je van een afstand wordt gezien is niet meer dan 10 procent spanningsverlies acceptabel.

navigatieverlichting

LED-navigatieverlichting

LED-lampen gebruiken voor dezelfde lichtopbrengst aanzienlijk minder stroom dan gloeilampen. Alleen LED-lampen die specifiek als navigatieverlichting zijn ontworpen zijn als zodanig getest, zodat ze zeker aan de voorschriften voldoen. LED-lampjes die niet voor navigatiedoeleinden zijn ontworpen voldoen waarschijnlijk niet aan de voorschriften, zelfs als ze wel in de gewone lantaarns passen. Dit geldt voor de rode, groene en witte kleuren van de LEDs, die kunnen afwijken van de voorgeschreven kleuren van navigatieverlichting. Verder kunnen de hoeken van zichtbaarheid afwijken als de LED-lampjes in de gewone lantaarns worden gebruikt. Wees dus voorzichtig als je de gloeilampjes in je navigatieverlichting wilt vervangen door LED-lampen.

 

Onderhoud navigatieverlichting

Minimaal eens per jaar moet de navigatieverlichting van de boot worden nagekeken, als volgt:

  • Haal de lampjes eruit en maak de contacten schoon.
  • Maak de lantaarn van binnen schoon, met name de lens.
  • Kijk of de aansluiting van de bedrading goed vast zit en niet gecorrodeerd is.
  • Gebruik siliconenolie om alle draadaansluitingen na het schoonmaken te beschermen.
  • Kijk of de lenzen van de navigatielantaarns onbeschadigd zijn.
  • Meet de spanning bij het lampje. Haal het lampje uit de fitting en schakel het licht in. Pas hierbij op voor kortsluiting.

 

Ik zoek nu meteen een bootelektra-vakman