vervuilde brandstof

Vervuilde brandstof

Alle motoren hebben een filter voor hun brandstof zitten om vuil eruit te halen zodat er geen vuil in de motor komt. Als er echter veel vuil in het filter zich ophoopt dan kan het filter verstopt raken. Dit is te herkennen bij dieselmotoren dat ze onregelmatig beginnen te lopen als je gas geeft en uiteindelijk afslaan. Soms willen ze helemaal niet meer starten. Bij benzinemotoren zal het zo zijn dat ze juist in eerste instantie een hoger toerental geven en daarna uitvallen.

Controleer of er geen (of onvoldoende) brandstof door het ontluchten van het brandstofsysteem. Wees uiteraard altijd uiterst voorzichtig met het loshalen van benzineslangen.

brandstofpompBrandstofpomp

Een brandstofpomp is de pomp die de brandstof van de tank de motor in pompt. Niet alle motoren hebben een brandstofpomp nodig. De brandstof (benzine of diesel) moet naar de carburateur worden gepompt onder lage druk, of onder hoge druk naar het brandstofinjectiesysteem.

Tussen de tank en de brandstofpomp zit een groffilter

Groffilter

Een groffilter of een brandstoffilter zit tussen de brandstoftank en de brandstofpomp. Het groffilter zorgt ervoor dat vuil uit de brandstof wordt gefilterd en water wordt gescheiden van de brandstof. Op deze manier komt er geen vuil in de motor waar de motor van kapot kan gaan. Het is zaak zo nu en dan het groffilter schoon te maken, helemaal als de brandstof niet meer goed door komt.