Op veel polyester boten ligt een teak dek op het polyester dek. In de loop van de tijd kunnen de voegen op gaan staan en doppen los gaan zitten. Herstel vraagt om de nodige aandacht. Lees hieronder hoe u zelf simpele teakdek reparatie kunt uitvoeren. Wij bieden u ook de mogelijkheid experts in te schakelen.

Op zoek naar een scheepsexpert die uw teak dek onder handen neemt? Klik hier om gratis uw opdracht te plaatsen.


Hoe is een teak dek gelegd?

Op het polyester dek zijn teakhouten delen verlijmd. Sommige werven schroeven de delen ook nog en doppen de schroefgaten met teak af. Van elk deel is de ene zijde tot de halve dikte uitgefreesd en de resulterende groeven zijn met een flexibele dekrubber afgekit.

Wat kan er mis gaan?

Door schrobben of gebruik van een hogedrukspuit slijten de zachte delen van de nerf uit en wordt het dek ribbelig. Een teakdek moet met een zachte borstel of met een een huishoudelijk schuursponsje worden schoongemaakt met een beweging in de richting van de nerf. Het dek moet regelmatig met zeewater worden gespoeld om te voorkomen dat het uitdroogt.

Een ander probleem is, dat het rubber in de voegen kan gaan loslaten, waardoor water bij de zijkanten van de delen kan komen of zelfs eronder. Soms raken de houten doppen op de schroeven los. Dit gebeurt in de regel als de gebruikte delen te dun zijn of als door het schuren het dek en de houtdoppen dun zijn geworden.

Los rubber in de naden.

Het losse rubber moet worden verwijderd. Hoe je dit doet hangt af van de omvang van de reparatie. De bedoeling is dat het rubber wordt verwijderd zonder hout mee teakdek reparatiete nemen. Als het probleemgebied maar klein is, is het niet de moeite waard om speciaal gereedschap te kopen of te maken. Doe dan als volgt

  • Snijd het rubber over een lengte van 50mm schuin in met een zeer scherp hobbymes. Doe dit aan beide uiteinden van de te repareren voeg.
  • Snijd met het hobbymes het rubber langs de randen los en probeer daarbij niet in het houd te snijden.
  • Neem een scherpe beitel van dezelfde breedte als de voeg. Houd die verticaal en trek hem naar je toe waarbij je het oude rubber verwijdert.
  • Voor grote oppervlakken met los rubber zal het de moeite waard zijn om een stuk gereedschap te maken of zelf om een elektrische machine met speciale hulpstukken voor het uitsnijden n schoonmaken van rubbervoegen aan te schaffen (de Fein MultiMaster Marine is duur maar voor veel doeleinden te gebruiken en zeker het overwegen waard).

Om zelf een stuk gereedschap te maken buig je een schroevendraaier ongeveer haaks om en slijp je de punt scherp. Je kunt dit ook doen met het blad van een beitel, maar in elk geval zul je het gereedschap met een brander heet moeten stoken om het te kunnen buigen.

Houten doppen vervangen

Maak het gat schoon. Een gewoon boortje is hier niet voor te gebruiken omdat die vanwege de punt niet op de hele bodem komt. Gebruik hiervoor een houtboortje met centreerpunt.
Ontvet direct na het schoonmaken het gat met aceton.
Lijm de nieuwe plug met epoxy houtlijm in het gat, waarbij je de houtnerf van de plug in de richting laat lopen van het dek.
Als de epoxy is uitgehard snijd je de plug af en schuur je hem vlak.


Bereik meerdere teakdekspecialisten met een online aanvraag